НОВИНИ и СЪБИТИЯ

Коледен концерт

На 21 декември 2017 в актовата зала на училището се състоя традиционният коледен концерт. В него взеха участие ученици с разнородни таланти, а коледният дух беше завлядял всички. Събраните средства ще отидат за подпомагане на нуждаещи се ученици от гимназията.

Благотворителност

От 13 до 20.12.2017 в гимназията се проведе седмица на благотворителността. На специален коледен щанд се продаваха кулинарни изделия приготвени от нашите ученици. Учениците от специалност туристическа анимация бяха изработили коледни картички и късмети.

Всички събрани средства ще отидат за благотворителност.

Кулинарен фестивал

На 03.12.2017 в Двореца на културата и спорта гр. Варна се проведе кулинарен фестивал с благотворителен базар, свързан с големия християнски празник Никулден.

Събитието се организира от Община Варна и от Варненската туристическа камара.

В кулинарното състезание участваха елитни ресторанти, отбори на учебни заведения, читалища и индивидуални участници. Те демонстрираха професионалните си кулинарни умения и таланти, като се представиха със свои оригинални ястия и специалитети. Продажбата на изложените кулинарни продукти бе с благотворителна цел и събраните средства бяха дарени на Дома за възрастни хора „Гергана“ - Варна. Нашата гимназия спечели две първи места за приготвените от нейните възпитаници и учители основно ястие и десерт и второ място за предястие. Гимназията бе наградена и с грамота от Община Варна за цялостно представяне.

Награда за наши учители

Трима учители от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Варна - Недко Недев, Румяна Емилова и Златин Вълчев получиха Общинско Отличие на млад учител за мотивиран и добър старт в учителската професия за 2017 година. Тържествената церемония по официалното награждаване на отличените млади учители се състоя на 31 октомври 2017 година в Община Варна, като наградите връчи кмета на града – г-н Иван Портних.

Високо оценяваме труда на младите ни колеги и им пожелаваме бъдещи успехи в избраната от тях достойна професия!

Участие в Национален форум

От 27.10.2017 до 29 10 2017г в хотел Лонгоз, комплекс Камчия се проведе Национален форум по физика, организиран от Съюза на физиците в България, Министерството на образованието и науката, Община Варна и ТО на НТС - Варна. Събитието беше под надслов „Физиката вечно млада наука“. Нашата гимназия се представи с доклад на тема „Молекулите на удоволствието“, изнесен от г-жа Веселина Янкова, постер и филм. Участие във форума взеха още учителите Снежана Демирова, Цветанка Митева, Христо Желев и ученици от 11г клас.

Седмица на вкуса

От 9 до 11 октомври 2017г. ПГ по туризъм беше домакин на „Седмица на вкуса“ – съвместна проява с Франкофонски център – Варна и Ерик Перотел, аташе по сътрудничеството в областта на френския език. Програмата включваше 2 дни работни ателиета, в които френският преподавател Ален Тет от Училище по туризъм „Джордж Фреш“, Монпелие приготвяше съвместно с ученици от 11 и 12 класове френски ястия. Всички участници получиха, като подарък кулинарна книга от поредицата „Добра храна, добър живот“ на издателство Рийдър Дайджест. Професионалната гимназия по туризъм получи също 12 книги с професионална насоченост.

На 11 октомври Ален Тет проведе майсторски клас за преподаватели от гр.Варна и гр. Бургас, в който демонстрира работа със су вид. На среща с директорката на Гимназията по туризъм, г-жа Гергана Япаджиева се обсъдиха изминалите мероприятия и се предложи продължаване на сътрудничеството между училищата с възможност за кандидатстване по програма Еразъм+.

Кулинарно събитие

На 6 октомври 2017 г. ученици от 12 г и 11 д класове, специалност кетъринг, и техните ръководители Анелия Славейкова и Дияна Стойчева, взеха участие в организирането на Празнично барбекю със специалното участие на Ути Бъчваров и неговият екип. Поводът беше Празникът на строителя, на който учениците имаха възможност да видят как се организира и реализира подобно мероприятие.

Темата е част от задължителната програма на учениците и фигурира като билет от предстоящият им държавен изпит.

Събитие по проект

На 28.09.2017 г. в кафе сладкарницата на ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” Варна се състоя заключителната валоризационна конференция по проект „Усъвършенстване на професионалните умения чрез мобилност“. Приемаща организация и партньор по проекта беше FORMACIÓN EUROPEA, PRÁCTICA, MOVILIDAD, Тенерифе, Канарски острови, Испания. Целта на събитието бе да се запознае обществеността с целите, дейностите и резултатите от проекта. Учениците и учителите, участници по проекта споделиха своя опит и преживявания във връзка с успешно реализирани образователни мобилности.

Проектът се финансира от ЕК по програма „EРАЗЪМ+”, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”, дейност „Образователна мобилност за обучаеми и учители в сферата на професионалното образование и обучение”.

Шоколадова работилница

На 21 септември 2017 в ПГ по туризъм се състоя демонстрация на шеф Ради Стамболов, един от майсторите на сладки изкушения от шоколад. Известният кулинар представи историята и тънкостите на шоколада, начините на обработка на продукта, неговото темпериране и изливане в различни форми.

Нашите ученици участваха безплатно в работилницата на професионалния майстор на шоколада и придобиха ценни знания.

Отново на училище

На 15 септември 2017 в двора на училището се състоя тържественото откриване на новата учебна година.

Събитие по проект

На 09.05.2017 в актовата зала на гимназията се състоя заключителнита валоризационна конференция по проект „Практика в реална работна среда“, с бенефициенти – сдружение "Брейн груп" Видин - координатор на проекта и партньорските организации от България, сред които е ПГ „Проф. д-р Асен Златаров” Варна. Приемаща организация и партньор по проекта беше FORMACIÓN EUROPEA, PRÁCTICA, MOVILIDAD, Тенерифе, Канарски острови, Испания.

Проектът се финансира от ЕК по програма „EРАЗЪМ+”, Ключова дейност 1 „Образователна мобилност за граждани”, дейност „Образователна мобилност за обучаеми и учители в сферата на професионалното образование и обучение”.

Целта на събитието бе да се запознае широката общественост с целите, дейностите и резултатите от проекта. Учениците и учителите, участници по проекта споделиха своя опит и преживявания във връзка с трите успешно реализирани образователни мобилности.

Повече информация в секцията "Проекти" на сайта.

Медийно участие

Ваня Емилова, специалист-технолог и преподавател в ПГ по туризъм Варна, взе участие в предаване на БНТ2 - студио Варна. Тя представи експертно мнение по темата "Приготвяне на хляб и хлебни изделия с квас".

Световен ден за борба с тормоза

На 22.02.2017г. в ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" бе отбелязан Международният ден за борба с тормоза в училище."Денят на розовата фланелка" мина под мотото "Училище без страх".