НОВИНИ и СЪБИТИЯ

Коледен концерт

На 22 декември 2016 в актовата зала на училището се състоя традиционният коледен концерт. В него взеха участие ученици с разнородни таланти, а коледният дух беше завлядял всички. Събраните средства ще отидат за подпомагане на нуждаещи се ученици от гимназията.

Благотворителност

От 15 до 22.12.2016 в гимназията се проведе седмица на благотворителността. На специален щанд се продаваха кулинарни изделия приготвени от нашите ученици. Учениците от специалност туристическа анимация пък бяха изработили коледни картички и късмети.

Всички събрани средства ще отидат за благотворителност.

Кулинарен фестивал

На 05.11.2016 в Юнашкия салон гр. Варна се проведе кулинарен фестивал на тема "Да споделим Никулден". Събитието се организира от Община Варна и от Варненската туристическа камара.

В надпреварата за най-вкусно и изискано блюдо се включиха и ученици от ПГ по туризъм, които приготвиха рибни специалитети. Журито с председател шеф Манчев присъди на нашите участници второ място в категорията "основно ястие". Събраните средства от продажби на изложените кулинарни творби ще бъдат предоставени на дома за стари хора гр. Варна.

Среща с министъра на образованието и науката

На 24 ноември 2016 на посещение в Професионална гимназия по туризъм гр. Варна беше министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Министър Кунева се срещна с учители и ученици от гимназията. Тя съобщи, че нашето училище е включено за участие в Оперативна програма "Региони в растеж", като ще получи финансиране по тази програма от структурните фондове на ЕС. Г-жа Кунева отговори също на въпроси от учители и ученици относно промените в закона за професионалнoто образование и обучение.

Участие в кулинарно събитие

На 18.11.2016 г учители и ученици от 12 з клас, специалност хлебар – сладкар, взеха участие в кулинарното събитие ЛИМЕЦЪТ - ВЪЛШЕБНА ХРАНА ЗА НАШАТА ТРАПЕЗА, което бе първото мероприятие от поредицата ТРАПЕЗАТА НА МОЕТО СЕМЕЙСТВО, организирано от Асоциация Биомрежа.

За събитието учениците приготвиха украси за погачи и специални хлебчета от лимец, участваха в игрите като жури и се включиха в приготвянето на погача от лимец. Учителите изнесоха информация за символиката на хляба на трапезата на българина по случай Денят на християнското семейство.

Седмица на френския вкус

От 10 до 14 октомври 2016 в Гимназията по туризъм се проведоха различни прояви от "Седмицата на вкуса".

Тя бе организирана от Френския културен институт, Франкофонски център - Варна и Алианз Франсез - Варна. От френска страна взе участие г-н Ерик Перотел - аташе за езиково сътрудничество към Френски културен институт-София. Гост на събитието беше г-н Ален Тет, учител по практика от училището по туризъм в Монпелие. Той изнесе открити уроци пред наши ученици от XII клас и направи демонстрации за приготвяне на рибни ястия.

Гурме вечеря

Ученици от гимназията по туризъм участваха в приготвянето на гурме вечеря за 700 представители на френски компании.

Под ръководството на професионални шеф-готвачи нашите ученици приготвиха изискано меню за гостите

виж повече

Европейска инициатива

На 19 септември 2016 в гимназията по туризъм се състоя посещение на евродепутата Светослав Малинов в рамките на инициативата Европейско междучасие. Целта на тази инициатива бе да се запознаят учениците с дейността на европейските институции и техните права като европейски граждани.

Инициативата се реализира в рамките на един учебен час, който включваше кратка презентация с фокус върху възможностите на учениците като европейски граждани, както и свободна дискусия с участниците.

Отново на училище

На 15 септември 2016 в двора на училището се състоя тържественото откриване на новата учебна година.

Панорама на професионалното образование

На 21-23 април 2016 в Пловдиж се състоя VIII Панорама на професионалното образование. Участваха над 350 ученици от професионални училища от цяла България. Нашите състезатели се представиха отлично. Жанет Петрова от 11з с ръководител Надежда Йорданова спечели първо място в категорията "Най-добър хлебар-сладкар", Любомир Раданов от 11ж с ръководител Дияна Стойчева - второ място в категорията "Най-добър млад готвач", Георги Атаносов от 11г с ръководител Анелия Славейкова - второ място в категорията "Карвинг".

    На 22-24 април 2016 в София се проведе Национално състезание "Най-добър млад барман". То се проведе в два кръга - приготвяне на безалкохолен коктейл и приготвяне на алкохолен коктейл с основа шампанско. Нашият участник Тодор Желев от 12г клас с ръководител Димитър Славов спечели второ място.

Спортни успехи

Хюсеин Хюсеин - ученик от 11в клас на Гимназията по туризъм участва в Републиканскато първенство по бокс за младежи до 18 години, което се проведе от 7 до 12 март 2016г. в гр. Пловдив. Хюсеин тренира в боксов клуб "Ивайло Маринов". В категорията до 75 кг. той спечели убедително шампионската титла и златен медал.